dijous, 9 de setembre del 2010

Maó, les festes de Gracia


Maó, les festes de Gracia

Se celebren els dies 7, 8 i 9 de setembre i són les darreres festes que es celebren a una població gran de les Illes Balears.

Aquestes festes, igual que les de Sant Joan a Ciutadella, resulten molt vistoses i animades.

A primeres hores de la tarda, la ciutat ja irradia alegria amb els gegants i capgrossos que, acompanyats per la banda de música municipal, donen voltes per diferents carrers de la ciutat, acompanyats per menorquins i menorquines, vestits amb la roba típica de l'illa, que ballen les seves cançons.

A semblança de les festes de Ciutadella, a l'hora assenyalada en el programa, coincidint amb la repicada de les campanes que anuncia l'inici de la festa, el "Fabioler" es presenta al Caixer Batle i li demana permís per iniciar la Recollida.

En primer lloc, es recull al caixer fadrí i tornen a l'Ajuntament, on es fa el lliurament de la bandera, i continuen després amb la Recollida de la resta de la "Colcada".

A l'hora concertada, la "Colcada" es dirigeix a l'Ermita de Gràcia a participar en la celebració de les "Completes". Per entrar a l'església, es col·loquen en formació de major a menor, segons l'edat, al so del fabiol i el tambor.

Acabada la celebració, es dirigeixen a la plaça de l'Ajuntament on el Caixer Batle acompanyat del Caixer Capellà demana l'inici del jaleo. Quan acaben les 3 voltes del jaleo, es farà el Caragol "pel casc antic, que es diu" caragol del Pont de Sant Roc".

Ja en el dia de Gràcia, al matí, a l'hora indicada en el programa de festes, el fabioler va a l'Ajuntament a demanar permís per recollir la "Colcada". Es repeteix el cerimonial del dia abans, i es va a buscar primer al caixer fadrí i després a la resta de caixers i cavallers. Constituïda la "Colcada" i lliurada la bandera, es recorren els carrers i places del poble fixades en l'itinerari. Una estona abans de l'hora de la missa, els cavallers deixen els cavalls i es dirigeixen en formació a buscar la Verge. La Verge és portada cap a l'església escortada pels Caixers. Primer entren els capellans i els caixers que porten la Verge, després entra el Caixer batle i el Caixer capellà i, més tard, tots els altres. Durant l'oferiment es reparteix el "aiguarròs". Acabada la missa, els caixers tornen a la Verge amb el mateix protocol que en el moment de la recollida.

A la plaça de l'Ajuntament, davant l'Església de Santa Maria, el Caixer batle i el Caixer Capellà donen obertura al jaleo. Al ritme de la música boten els cavalls i la multitud de gent que abarrota la plaça de la Constitució. Tots els bars propers a la plaça estan oberts i ofereixen la típica pomada (Gin Xoriguer amb llimonada).

Interpretant els músics cançons tradicionals menorquines, es lliura a cada caixer una canya verda i una cullera de plata com trofeu. Tot seguit, s'interpreten cançons revetlla com "la samba", "Paquito el xocolater",...

Més tard, els regidors de les Festes de Gràcia, així com el pregoner i personalitats del municipi procedeixen a tirar, des de l'Ajuntament, les conegudes "botes de vi" a la multitud. A més de ser un bon record per aquell que aconsegueix fer-se amb una, a l'interior de la mateixa es troba una petita quantitat de vi negre.

A la tarda, es celebren les "Corregudes" al Cós de Gràcia. En la mateixa participa una part de la "Colcada". Competeixen de dos en dos i a la tornada van abraçats des dels seus cavalls.

Al vespre s'instal·la un mercat medieval que abasta tots els carrers cèntrics de Maó i que roman obert fins a altes hores de la nit. A més també s'instal·la una fira on els nens poden pujar a les atraccions, sopar i seguir gaudint de l'ambient maonès.

A la nit, el port de Maó és peatonal. Hi ha instal·lats diferents escenaris en els quals es pot gaudir de diversos estils musicals, mentre degusta el millor menjar de la Illa. La fi de festa, amb els focs artificials aquàtics, és un espectacle impressionant, sense parangó a l'illa. Els focs artificials es celebren la nit del dia 8 al 9 a les dotze de la nit.

.